Budo Academy Jaap Schuitema

Mortal Kombat 2021

In april 2021 is de film Mortal Kombat (2021) uitgebracht. Gebaseerd op de game die in de jaren 90 bedacht is en in vele versies daarna zijn opmars heeft gemaakt. Eeuwen oude vechters en hedendaagse helden strijden tegen elkaar om “Earthrealm” te verdedigen. De tagline “Get over here” die stamt uit de eerste game die uitkwam op de Super Nintendo in de jaren 90 is ook in deze film terug gebracht. Een fantasieverhaal met een knipoog naar vechtkunsten.

In deze film vinden we ook veel herkenning in Jiu Jitsu terug. Op zich niet vreemd, aangezien de cast Jiu Jitsu traint. Ook producent James Wan is Jiu Jitsu niet onbekend. Zo zorgde hij ervoor dat Jiu Jitsu in “Aquaman” een mooi gevecht opleverde. Het aandeel Jiu Jitsu wordt over het algemeen niet zo helder aangelicht, maar je gaat het overal terugvinden.

Het lijkt soms dat Jiu Jitsu niet zo populair is omdat het zich in vele vormen uit. Zo is Brazilian Jiu Jitsu een afsplitsing van het traditionele Jiu Jitsu, maar het is niet hetzelfde. Deze variant is op een aantal plekken flink in de media gezet, waardoor velen alleen het bestaan van Brazilian Jiu Jitsu kennen. Daarnaast zijn er nogal wat vormen om de vechtkunst te noteren, waardoor zoeken het niet makkelijker maakt: Jiu Jitsu, Jiu-Jitsu, Ju Jitsu, Ju Jutsu, etc.

Jiu Jitsu is de grondlegger van vele andere vechtkunsten, vechtsporten, strijdkunsten, etc. Voorbeelden zijn: Aikido, Judo, Brazilian Jiu Jitsu, MMA, etc. Jiu Jitsu biedt een totaalpakket van vormen die je dus terug kunt vinden in Judo en Aikido, maar ook Karate. Waar karate na een aanval stopt gaat Jiu Jitsu verder met worpen zoals je die in Judo kent en grondtechnieken zoals je die bij Brazilian Jiu Jitsu terug kunt vinden.

Ben je benieuwd hoe je Jiu Jitsu moet leren? Klik dan hier
Wil je ook Jiu Jitsu leren? Klik dan hier