Budo Academy Jaap Schuitema

Jiu Jitsu

Jiu Jitsu is van oorsprong het ongewapend vechten van de Japanse krijgers, de Samoerai. Dit ongewapend vechten was tegen zowel gewapende als ongewapende tegenstanders. De technieken en de vaardigheden werden voortdurend getest in daadwerkelijke gevechten welke vaak op leven en dood waren. De technieken zijn overgeleverd en voor een groot deel van de echt gevaarlijke elementen ontdaan en geëvalueerd in vechtsporten.

Vechtsport wil zeggen dat er wedstrijden in kunnen worden gehouden zonder dat er veel kans is op blessures, wedstrijdregels zorgen er voor dat het veilig is. Voorbeelden hiervan zijn Judo het Fighting System, het Duo System, Groundfighting en Braziliaans Jiu Jitsu (wat oorspronkelijk een vorm van Judo was: Kosen Judo), Ook het MMA bevat veel elementen van het Jiu Jitsu. Het reglement bepaald hier de vorm en de hardheid van het spel.

Jiu Jitsu wordt echter ook nog steeds als zelfverdediging beoefend. We doen dit dan zonder beperkingen maar wel op een manier dat het veilig kan worden beoefend, dat houdt in zonder competitie en op een beheerste manier met respect voor je partner waarmee je oefent.

Het Jiu Jitsu bij Sportschool Jaap Schuitema berust op twee peilers, zelfverdediging waarbij verdedigingshandelingen zodanig worden getraind dat reflexmatig wordt gereageerd op een aanval. Een aanval kan van alles zijn, bijvoorbeeld stoten en trappen, op allerlei manieren vastpakken (ook op de grond) en met wapens.

Daarnaast leer je gaandeweg steeds meer technieken van het oude Jiu Jitsu. Je komt daarbij de technieken tegen die ook bij andere vechtsporten worden gedaan alleen dan als zelfverdediging. Dit is een leerproces waar je heel lang in door kunt gaan. Bij dit leerproces doorloop je verschillende graduaties, aangegeven met gekleurde banden. Met deze banden wordt de mate waarin je bent gevorderd aangegeven.

Wil je beginnen met Jiu Jitsu? Snel wat informatie lezen over de basics?

Wil je alles weten van Jiu Jitsu? We bouwen aan de meest uitgebreide database van het traditioneel Jiu Jitsu! Klik op de afbeelding hieronder om door te gaan naar deze site: