Budo Academy Jaap Schuitema

Jaap Schuitema

Jaap Schuitema is voorzitter van Stichting “Budo Academy Jaap Schuitema”. Daarnaast verzorgd hij ook nog lessen en heeft hij de technische leiding. Jaap is begonnen met Judo Jiu Jitsu bij Sportschool van der Bor in onder leiding van Sensei Paul van der Bor. Al snel kwam daar Karate bij. Naast genoemde vechtsporten heeft Jaap Schuitema ook het Aikido en de meer traditionelere vechtkunsten Iaido (zwaard trekken en toeslaan) en Jodo (vechttechnieken met de stok) beoefend. Buiten training in de eigen sportschool trainde hij regelmatig in het buitenland, onder leiding van verschillende hoog gegradueerde leraren, waaronder Peter Nehls, 9 de Dan Ju Jutsu, die voor hem een voorbeeld was.

Graduaties en bevoegdheden

In 1987 behaalde Jaap Schuitema, als eerste in Nederland, de 5e Dan jiu-jitsu. Maar daar bleef het niet bij. Jaap is in 2022 gepromoveerd tot 9e Dan jiu-jitsu. Hiermee is hij één van de hoogst gegradueerde Jiu-Jitsuka’s van Nederland! Daarnaast behaalde hij in verschillende andere vechtsporten graduaties.

Activiteiten

Na jaren lesgeven in Judo en Jiu Jitsu op de sportschool van Paul van de Bor is Jaap in 1987 voor hem zelf begonnen. Binnen de eigen sportschool heeft Jaap zich geheel toegelegd op het Jiu Jitsu. Voor het Judo was hij de supervisor bij Judo vereniging Chikara.

Jaap is rijks erkend Jiu-Jitsu leraar en Judo leraar. Hij is tevens weerbaarheidstrainer met o.a. een WIBO-bevoegdheid (WIBO staat voor Weerbaarheid In het BasisOnderwijs) om dit ook in het basisonderwijs te mogen onderwijzen.

Voor de Judo Bond Nederland (erkende bond door NOC*NSF), de vechtsportbond waaronder het Jiu Jitsu valt, heeft hij het Jiu Jitsu mede vorm gegeven, heeft lerarenopleidingen ontwikkeld en was meer dan 30 jaar docent aan de lerarenopleiding. Regionaal is voorzitter van de District Gradencommissie Jiu Jitsu.

Visie op vechtsport

Bij Budo Academy Jaap Schuitema staat plezier beleven in vechtsport voorop. De sporters trainen met elkaar en hebben daarbij respect voor elkaars welzijn en gezondheid. Voorop staat dat sporters zich bij een training veilig voelen. De training richt zich op een breed scala aan technieken, waarbij zowel vastgepakt als stoten en geschopt wordt. Ook het gevecht op de grond krijgt de nodige aandacht. Het Jiu Jitsu bij Budo Academy Jaap Schuitema is gebaseerd op de aan aantal Japanse vechtsporten: het Judo, het Karate en het Aikido. De belangrijkste principes van deze sporten komen tot uitdrukking in het logo wat terug te vinden is in de Dojo, namelijk de Oosterse tempel met drie zuilen. Voor het onderdeel zelfverdediging wordt gebruik gemaakt van vaardigheden die zo effectief mogelijk zijn, waarop ook de mentale kant van zelfverdediging de nodige aandacht krijgt. Het zelfverdedigingsprogramma maakt deel uit van het Jiu Jitsu.