Budo Academy Jaap Schuitema

Wat heb ik nodig om te beginnen?

Voor een proefles heb je alleen een sportbroek en T- shirt nodig, maar als je elke week mee gaat trainen heb je een “Gi” nodig. Dit is een pak, bestaande uit een broek, een jas en een band. Je kunt zowel in een judo Gi als in een Jiu Jitsu Gi trainen, maar het beste is natuurlijk een Jiu Jitsu Gi. Koop liever geen Brazilian Jiu Jitsu Gi, dat is een andere sport met ook een andere Gi. Mocht je al een Gi hebben dan kun je die gebruiken, ongeacht het type.

Voorbeeldjes:

Judo Gi

Jiu Jitsu Gi

Zoals je kunt zien zit er op een afstand niet veel verschil in het plaatje. De Judo Gi is dikker van stof, is dubbel geweven en gemaakt om er hard aan te trekken. De Jiu Jitsu Gi is wat dunner van stof waar je wat makkelijker in kunt bewegen. De Gi is in verschillende kleuren te koop. Bij ons is het gebruikelijk om te trainen in witte Gi. Standaard wordt de Gi geleverd met een witte band. Dit is ook de band die je nodig hebt als je begint met Jiu Jitsu.

Dus om te beginnen heb je een Gi nodig met witte band, maar die krijg je er meestal bij als je een heel pak koopt. Mocht je een Gi bestellen via internet, houdt er dan rekening mee dat Gi na herhaaldelijk wassen krimpt, vraag in de winkel of lees hierover de informatie op de site van de verkoper.

Bij Jiu Jitsu trainingen wordt regelmatig gebruik gemaakt van handschoenen, waarmee je veilig kunt stoten maar ook vast kunt pakken, MMA handschoenen met een goede polstering voldoen prima. Je hoeft dit niet duur te maken, voor minder dan Euro 25 heb je al een paar.

Daarnaast is een sporttas wel handig om je kleding in te doen na het omkleden. Slippers zijn wel fijn, want na het omkleden sta je op je blote voeten en moet je nog naar de Dojo lopen. Bij veel sportscholen is dit zelfs verplicht. Ok, nu heb je alles om te kunnen beginnen met trainen. Natuurlijk moet je je nog wel even opgeven bij Sportschool Jaap Schuitema  Dat kan in de Dojo, of via de website

Na een tijdje heb je hier en daar nog extra materialen nog, maar niet om te starten. We adviseren wel om na een tijdje trainen het JBN Paspoort aan te vragen. Dit paspoort heb je nodig om sommige stages te kunnen volgen en je moet minimaal 3 jaar lid zijn van de JBN om je zwarte band te halen… Het JBN paspoort kun je HIER aanvragen.

In de loop van de tijd zal de Sensei van je vragen om extra materialen aan te gaan schaffen. De materialen staan in aanschaf volgorde. Je kunt deze materialen kopen in Online shops, of winkels waar ze Jiu Jitsu materialen verkopen. Het eerste jaar heb je dit materiaal nog niet nodig.

  • Houten oefenmes
  • Houten oefenstok

Sommige mensen vinden het prettig om een Tok te dragen. Dit is een kruis beschermmiddel. Het is voor de training niet nodig, maar het is wel toegestaan.