Budo Academy Jaap Schuitema

Hoe lang moet ik trainen?

De technieken van Jiu Jitsu worden in stukken getraind, een soort van lesblokken. Net als zwemdiploma’s bij zwemmen, haal je bij Jiu Jitsu een nieuwe band. Deze band is ook een praktisch onderdeel, omdat deze ook je pak bij elkaar houdt. Hoe goed iemand is in Jiu Jitsu en hoeveel technieken hij of zij beheerst is dus af te lezen aan de kleur band die hij of zij draagt (behalve bij de diverse zwarte banden en opvolgende). Hieronder staat uitgelegd hoe het werkt met de Jiu Jitsu banden/gradaties:

De rangorde van de banden is van links naar rechts, van boven naar beneden. Als beginner start je met de witte band (8 ste Kyu) en werk je dus via geel (7de Kyu), oranje (6 de Kyu) , groen (5 de Kyu), blauw (4 de Kyu) naar bruin. De bruine band is dan verdeeld in drie stappen (bruin I, II en III) om je systematisch voor te bereiden op de eerste Dan (zwarte band). Het trainen voor een volgende band duurt een half jaar tot een jaar en is afhankelijk hoe vaak te traint. Als je vaak traint kun je de gele, oranje, groene en blauwe band halen elk in een half jaar. De Sensei bepaalt of je klaar bent voor een examen. Het examen wordt afgelegd in de Dojo van Jaap Schuitema. Je demonstreert de vaardigheden die je geleerd hebt. De Sensei bepaalt daarna of je de volgende band mag dragen. Deze gekleurde banden heten in het Japans “Kyu graden”.

Je eerste bruine band (derde Kyu) is je eerste stap op een leertraject naar de eerste Dan. Je traint dan met de “profi’s”, de groep met bruine en zwarte banden, waarbij je ook veel van elkaar kunt opsteken.. Hoe lang dit leertraject duurt, hangt er helemaal vanaf hoe veel je traint, Als je goed gemotiveerd bent en je traint vaak dan kun je dat traject in een jaar afleggen.

Dus de echte doordouwers die er echt voor willen gaan kunnen na drie jaar intensief trainen examen voor de eerste Dan doen. Je moet er dan wel echt voor gaan en ook veel zelf trainen, in het bijzonder in het bruine band traject. Op de sportschool is er de mogelijkheid om buiten de reguliere uren extra voor jezelf te trainen. Dit doe je dan in overleg met de sportschoolleiding. Je moet om eerste Dan examen te kunnen doen wel drie jaar lid zijn van de JBN.

Als je het leertraject van de bruine band hebt afgelegd beheers je alle onderdelen van een Dan-examen. De Sensei bepaalt dan of je klaar bent om examen te doen voor de eerste Dan. Dit examen wordt afgenomen door de District Graden Commissie. Dit is twee maal per jaar mogelijk en vind plaats op vaste plekken in Nederland. Deze examens zijn openbaar en je kunt altijd komen kijken. Alle banden na de bruine band (bruin III) heten “Dan graden”

Zoals je hieronder kunt zien zijn alle Dan-gradaties t/m de 5e Dan een zwarte band. Om deze gradaties enigszins van elkaar te onderscheiden wordt er per Dan een streepje toegevoegd aan het eind van de band. Hoe hoger de Dan graad die je wil behalen, hoe langer je voorbereidingstijd.

Vanaf de 5e Dan is het mogelijk om met een examen de zesde Dan te halen. Maar ook als je bijzondere diensten hebt verricht voor het Jiu Jitsu kun je in aanmerking komen voor een 6 de Dan. Vanaf de 6 de Dan is het alleen mogelijk op grond van bijzonder verdiensten voor het Jiu Jitu een hogere Dan-graad te verkrijgen. De 6 de t/m de 9 ste Dan worden aangegeven met een rood wit geblokte band.

Maar wat heb je dan allemaal nodig? Lees het hier!